vineri, 19 octombrie 2012

Fidel Castro ar fi suferit un atac cerebral

Fidel Castro s-a retras de la conducerea Cubei în 2006 Fostul lider cubanez Fidel Castro a suferit un atac cerebral, în urma căruia are probleme în a se hrăni, în a vorbi şi a recunoaşte persoanele, a declarat un medic venezuelan, care susţine că are acces la informaţii direct de la sursă, relatează „The Miami Herald". "A suferit un accident vascular cerebral embolic şi nu mai recunoaşte pe nimeni", a declarat Jose Marquina, un medic respectat, care în trecut a pretins că are informaţii directe despre boala de care suferă preşedintele venezuelan Hugo Chavez.

"Persoanele aflate într-o astfel de stare au dificultăţi în a mânca şi, bineînţeles sfârşesc printr-o afectare totală a capacităţilor neurologice", a declarat medicul pentru „El Nuevo Herald“.

Zvonuri privind starea de sănătate a lui Fidel Castro au circulat permanent pe reţelele de socializare şi în presă. Dar speculaţiile s-au intensificat recent, ajungând până în punctul în care informaţiile anunţau moartea acestuia.

 Castro a fost văzut în public ultima dată în martie, în timpul vizitei Papei Benedict al XVI-lea.
Castro se află în casa lui din El Laguito, Havana, şi primeşte permanent îngrijire medicală specializată, susţine Marquina. Autorităţile cubaneze şi familia vor să îl menţină în viaţă şi departe de public, a adăugat el.
"Ar putea să trăiască aşa mai multe săptămâni, dar ceea ce pot spune este că nu îl vom mai vedea niciodată în public", a precizat Marquina.

Castro nu primeşte niciun fel de terapie pentru a-şi îmbunătăţi starea deoarece situaţia lui neurologică nu îi permite acest lucru. Marquina a descris starea lui ca fiind "foarte aproape de una neurovegetativă".El susţine că moartea pacienţilor cu un astfel de tablou clinic este provocată în general de complicaţii respiratorii şi infecţii ireversibile. 

Totuşi, miercuri, liderul cubanez Fidel Castro a reapărut în presa cubaneză publicând un mesaj de felicitare la adresa absolvenţilor şcolii de medicină de la Havana, după o absenţă de patru luni în care au apărut unele zvonuri cu privire la starea sa de sănătate, relatează AFP.
În vârstă de 86 de ani, Castro, care s-a retras de la putere din motive de sănătate în iulie 2006, subliniază în mesajul său că absolvenţii în ştiinţe medicale ai Institutului Victoria de Giron au adus cubanezilor "cele mai înalte standarde de prevenire şi sănătate" şi realizează "misiuni onorabile în colţurile cele mai îndepărtate ale lumii în condiţii dificile".

"În majoritatea ţărilor, Cuba oferă servicii gratuite", a adăugat fostul preşedinte cubanez, menţionând că această practică a adus "un adevărat prestigiu" ţării.
Mesajul a fost publicat la cinci zile după ce Alex Castro, un fiu al lui Fidel Castro, a dat asigurări că tatăl său se bucură de "o stare de sănătate bună" şi desfăşoară activităţi cotidiene, în pofida zvonurilor din presă.

Sursa: Adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu